Почти митичният статус, който си е извоювало виното божоле, като нещо странно и нетипично прави интереса към тези вина особено голям. Явно не само ние мислим така, защото на дегустацията на избата „Жорж Дюбоф“ в „Касавино“ имаше наистина много хора. Дотолкова, че организаторите почти бяха изпуснали нещата да стигнат дотам, че да е неприятно на гостите на събитието.
Да речем обаче, че разочарованието ни беше туширано от факта, че освен четири червени вина, Бернар Жорж директор по експорта на „Жорж Дюбоф“ и представителите от българската фирма winebox бяха предвидили и две бели. Интересно впечатление прави, че обратно на френската традиция да се правят купажи, вината от Божоле и Бургундия са сортови – направени 100% от гаме или шардоне.
Общите впечатления са, че въпреки леко несериозния и игрив характер, който божолето създава като впечатление, това са висококачествени вина, някои от които, на сериозни цени. Когато говорим за този вид вино е добре да помним, че има разлика между младо божоле и традиционният вариант. Но дори отлежалото вино (най-старото, което пробвахме по време на дегустацията от 2005г.) беше ароматично (особено за френско вино!), със силни усещания.
Пак подчертавам, че това в никакъв случай не прави вината несериозни. Напротив – смятам, че божолето може успешно да се комбинира с почти всякакви видове ястия (е, ако ме забиете на капама, най-вероятно ще докажете, че не съм съвсем прав), включително по-сериозни меса като телешко например.
Много важно е да отбележим, че макар червени, вината божоле винаги са най-приятни за пиене леко охладени. По подобие на пино ноар и други такива сортове, колкото по-млади и плодови са, толкова по-студени можете да ги пиете. Любимият ни вариант е да сложим бутилката в хладилника точно ½ час преди да я отворим. Така ще имате вино на около 14°С, свежо, плодово и ободряващо.
Сен Веран селексион Жорж Дюбоф 2009
Пуи Фюсе Фю ду шен Жорж Дюбоф 2007
Божоле Вилаж селексион Жорж Дюбоф 2009
Жулиена селексион Жорж Дюбоф 2009
Такива вина само с изискана кухня.Понякога само френска, понякога и южняшка.Но винаги с отбрани сирена от Франция.
Аз лично не съм съгласен.
Освен второто и последното, това са ‘евтини’ и непретенциозни вина и могат да се комбинират с различни ястия. Да не говорим, че някои стават и за самостоятелна консумация много добре.
Pingback: Росиди каберне совиньон 2008 | Виноблог