Пием бира!

Признавам, че отварянето ми към света на виното е тясно свързан с отказването ми от този на бирата. Все пак най-вече поради широката ѝ достъпност все още се случва да пия бира – особено ако съм в ирландски пъб, за да гледам мач на Левски. А снощи случаят беше точно такъв.

Малка утеха за слабото представяне на европейския гранд на България беше разсейването от телевизора породено от компания английски и ирландски туристи, дошли в България за ергенското парти на свой приятел (то ергенска ваканция по-скоро), които след присъствието си на ЦСКА – Порто с радост и готовност признаваха, че ЦСКА е най-слабият български отбор, който някога са виждали.

Ако вече се чудите какво общо имат разговорите с непознати почерпени британци, няма да ви карам да чакате повече. Оказа се, че един от ирландците (Лиам) е готвач и управител на няколко ресторанта в района на Уиндзор (това е в околностите на Лондон и е хубаво място…) и като такъв разбира се интересува от вино. Разказахме му къде трябва да отиде и какво да опита от българската кухня и разбира се нямаше как да не му препоръчам да пробва българско вино.

Разбира се стереотипът за евтиното и масово българско каберне, който и до ден днешен вилнее в Обединеното кралство, беше актуален и за Лиам, но той ми разказа много интересна история. Преди няколко години на круиз някакъв италианец му направил сляпа дегустация и го накарал да познае откъде е виното, което опитва. Ирландецът пробвал с Испания, Франция и разбира се не успял да познае, че виното е българско. Спомените му бяха отлични, а все пак, дори да не е голям специалист, е имал достатъчно „излагане” към вино, за да отдели нормалното от наистина доброто. Оставих го с големите очаквания, като му казах, че за 5 години в българското вино са се случили много неща, повечето от които добри.

Единственият ни проблем е, че са малко хората като Лиам, които имат възможност да опитат качествено българско вино извън България. Затова е трудно, дори той да знае и да има възможност да го предложи, да убеди един средностатистически английски сноб да си поръча бутилка българско. Но това се променя с времето…и усилията.

About Ilia Markov

Fledgling digital marketer, in love with the internet since 1997.
Публикувано на Основни положения и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Пием бира!

  1. Belomore каза:

    Мдам, Домейн Бояр (като флагман на износа) причини смазващи поражения на образа на българските вина във Великобритания (и не само там).
    Дано не са безвъзвратни, щото в тоя свят като ти тръгне името…

Вашият коментар